Friday, February 28, 2014

telur yang berkualiti...

on previous post nak cite sebenarnye.
tapi iya duk pikir term dr hamizah gune tak ingat2
hahaha.skang dah ingat.its KUALITI.

okay....aritu masa g jumpe dr hamizah...
doc tgk result test kami sebelum ni.
doc cakap telur iya tak berapa berkualiti
kemungkinan kadang2 takde kualiti lsg.
atau kadang2 ada kualiti tapi xberapa berkualiti.
haaa.confuse x kat situ?

pastu doc explain lagi.
katanye untuk mengandung yang sihat.
Allah jadikan kite supaya sperm yang paling terbaik bertemu dgn telur juga yang paling d best.
if and only if bukan yang terbaik dan mengandung juga....
kemungkinan besar akan berlaku keguguran.
atau bila lahir jadilah cacat.

jadi mcm iya ni lak doctor kata
kemungkinan susah nak lekat tu sbb xde telur yg berkualiti tiap bulan.hmmmmmmmmmmm.redha saya.
terkaku gak.sbb previous doc xpenah mention about this.
padahal review result same je.
lupekah nak bgtau?
xpelah.skurang2 nye dah tahu skang.

then....itu lah sbb nye dr hamizah bagi iya makan clomid and inject humog 75iu utk 3days.dengan izin Allah agar telur byk,matang and berkualiti.inshaaAllah.

today.this nite dah kena mula makan clomid.
besides that iya ada bace org post kat fb.
CoQ10 bagos utk dapatkan telur yg berkualiti.
nanti nak kena survey2 lagi.

bagos gak kan.leh cari supplement utk iya.
doakan.doakan.

6 comments:

  1. iya...thanks for the info. anyway, telur yang berkualiti tu mcm mana doc measure? size ke?

    semoga iya berjaya IUI nnt! chaiyoxx! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. iya xtahu dia tgk dari ape.tp doctor based on result buat HSG aritu.huhuhu.
      inshaaAllah erin.tq soooo much :)

      Delete
    2. yup xsilap telur berkualiti tu akan reach certain size baru die matang dan baru bersedia utk disenyawakan.
      pape iya, best of luck!

      Delete
    3. itulaaa.dr hsg n blood test rasenye dia tgk semula tu.hehehe.tq tq asma' for the duaa ;)

      Delete
  2. mama lynn tak tau sgt bab2 ni.. even mama lynn sendiri TTCian. cuma yg buat frust dis month period delay 7 hari. ingatkan ada la khabar gembira tp semalam period dtg plak. sob sob sedihnya. 18.7 ni genap 5 thn usia perkahwinan. moga ada kesempatan buat diri ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sabar nyerr sis.jangan terlalu lame jatuh.kembali bangkit dan troskan usaha.Allah tu Maha Mengetahui.period means sperm n telor not the best.inshaaAllah in the future,rezeki anak yang terbaik Allah akan kurniakan.....same2 kite bykkan bdoa agar lebih kuat utk harungi kannn? :)

      Delete