Tuesday, February 18, 2014

entitlement to be a mama...

haaa bace tajuk pon dah confuse.
acaner tu nak tahu?

just after zohor prayer tadi.
duk tgk cermin.
sambil pakai2 shawl.
duk terpkir "am i going to be a mama one day?"
am i?
am i?

iya teringat kisah time dgr ikim.fm aritu.
ada sorang kawan ustazah ni sorg yg perfectionist.
means semua dia nk perfect.
akhirnye dia bjaya.
kerjaya yg mmg dia nak.
suami yg memenuhi ciri2 dia mahu.
semua perfect sehingga la dia diuji.
diuji anaknye dilahirkan tidak sempurna.

ibu tadi cari mcm2 cara nk solve.
wat itu ini.dapatkan nasihat itu ni.
cube cari jalan pyelesaian.
sehingga laaa dia tersedar.
penyelesaian sebenarnye bukan lah kehulur hilir.

satu perkataan sahaja yg mampu solve kan semua.
iaitu "REDHA"

pabila ibu ni REDHA dgn ketentuan Allah.
Allah keluarkan ibu ini dari kekusutan.
tanpa disedari.

so.....kita kena blaja menerima dahulu dugaan dari Allah.
kena betul2 terima.tidak merungut.tanpa menyalahi Allah.
tanpa menyalahkan orang lain atau takdir kita.
merasa kan kita teruk bbanding orang lain.
padahal dugaan kita ni sekecil2 nya.

memang susah.
tapi itulah kita kena juga cube wat.
cube tanamkan dalam jiwa kita.
Yakin Pada Allah.
InshaaAllah,kita sememangnye sudah entitle to be a mama.
just soon.inshaaAllah.

8 comments:

  1. insyaAllah dear..u'll be a mama in a one fine day..i'll be a mama...we'll be a mama..
    Only Allah knows when...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ameen.pray for each other.inshaaAllah ^___^hugssssssssss!

      Delete
  2. Slm Iya,
    betul sgt. redha je yg dpt selesaikan masalah hati dan jiwa yg terseksa ni. Tapi sbg mnusia biasa kdg2 tewas gak. Pastu redha balik, pastu tewas.. tewas dlm redha. bru perasan iya ada ambik vitex yek. Bleh tau beli kat mana. susahnya nak jumpeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam Kak Baby.selamat berkenalan.hihi.betul tu kak.iya pon kadang bile dtg down tu mule laa kan.tp kena bangkit semula.inshaaAllah kita same2 usaha k. :)
      iya beli kat kawan fb tu.aritu ade dia offer sape nak tp dh tlepas.nnt kalo ade lg iya bgtau yerrr.bg laa email yerrr :)

      Delete
  3. Salam Iya
    rase tersentak bila baca entry iya ni...bolehkak kita redha dgn semua ujian tu.. ni yang selalu bermain di pikiran kan.. harap2 kita semua strong enough tuk menghdapi semua ni kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshaaAllah su.same2 kite cube yerrr.iya pon kdg2 mcm tu gak.jap ok.jap x.huhu

      Delete
  4. insyallah dear.we will be mama!..tp kdg2 org sekeliling yg potpet dok bertanya tu buat i jadi sedih...n tak berapa nak redha...but im trying..sobsob

    ReplyDelete
    Replies
    1. mummy kena kuat k.kite wanita2 hebat sebab tu kite terpilih.kite cube bykkan bsame2 org yg stiasa +ve.hehehe.inshaaAllah aura tu pon same terjah kite...heeeeeeeeeeeee ;) cayok2!!!

      Delete