Friday, February 28, 2014

telur yang berkualiti...

on previous post nak cite sebenarnye.
tapi iya duk pikir term dr hamizah gune tak ingat2
hahaha.skang dah ingat.its KUALITI.

okay....aritu masa g jumpe dr hamizah...
doc tgk result test kami sebelum ni.
doc cakap telur iya tak berapa berkualiti
kemungkinan kadang2 takde kualiti lsg.
atau kadang2 ada kualiti tapi xberapa berkualiti.
haaa.confuse x kat situ?

pastu doc explain lagi.
katanye untuk mengandung yang sihat.
Allah jadikan kite supaya sperm yang paling terbaik bertemu dgn telur juga yang paling d best.
if and only if bukan yang terbaik dan mengandung juga....
kemungkinan besar akan berlaku keguguran.
atau bila lahir jadilah cacat.

jadi mcm iya ni lak doctor kata
kemungkinan susah nak lekat tu sbb xde telur yg berkualiti tiap bulan.hmmmmmmmmmmm.redha saya.
terkaku gak.sbb previous doc xpenah mention about this.
padahal review result same je.
lupekah nak bgtau?
xpelah.skurang2 nye dah tahu skang.

then....itu lah sbb nye dr hamizah bagi iya makan clomid and inject humog 75iu utk 3days.dengan izin Allah agar telur byk,matang and berkualiti.inshaaAllah.

today.this nite dah kena mula makan clomid.
besides that iya ada bace org post kat fb.
CoQ10 bagos utk dapatkan telur yg berkualiti.
nanti nak kena survey2 lagi.

bagos gak kan.leh cari supplement utk iya.
doakan.doakan.

Wednesday, February 26, 2014

bad then good then bad day???

feeling today?
a bit confuse.
a bit hoping for the best.
a bit sick.

hrmmmm.it start dari last nite.
sakit perot.again.
dunno makan ape.padahal smlm duk saje cuti.
duk umah.makan mcm makayah and kakak makan gak.
they are fine.Alhamdulillah.
but me?adehhh.tahan kan aje laaa.

so...pass thru the bad things.
semoga diampunkan dosa-dosa iya.
still even sampai skang pon duk menahan sakit perot.

then....the good news is iya dah leh wat IUI. :)
happy.nervous.hoping.excited in the same time.
tadi pagi dh gi LPPKN.

jumpe Dr. Hamizah for the 1st time.
nice Doctor.of course.
very pious.i assume.hihi.
muke tenang jeeeeeeeeeeeeeeeeeee. ;)

doc review sume results test kami.
doc cakap telur iya kena kasi cantik sket.
katanye nampak xcantik sket.
bile iya ask ape punca.
katanye kadang semulajadi.
jangan risau katanye.
hmmm.wat2 xrisau jelaaa.


so...doc bagi iya clomid 10biji.
kena mula makan dari 28feb ni for 5 days.
then....the scary part is kena cucuk sdiri Humog 75iu utk 3 hari.
1/3,3/3 and 5/3.huhuhuhuhu.
even after nurse dah ajar n wat praktikal pon rasa scary jeee.
hahahaha.doakan laa iya gagah nk cucuk perot sdiri. -_-"
nak harapkan laki...dia lagi aa penakot syringe.haha.

then...next appointment would be on 7/3.next friday.
if okay...10/3 leh proceed IUI.
Ya Allah.permudahkan laa diri ini.ameen :)
then..iya tros masuk opis niii.

masok2 opis je duk tgk whatsapp famili mertua.
dah kenapa laaa plak adir ipar sorang ni duk aim orang gov.
adehhh.iya keje gov.kotnyerr pon laa nk emo.
ish xpaham aku.dah xpasal iya lak dia nk emo nyerr.
sudahnye jadi mcm gado lak kat whatsapp.
husband iya pon defend gak plak tuuu.
nak kena cili ke ape budak sorang ni.
aaa.aaa.ni laa bad mood nyerr kmudian tu.
hahahaha

ok.namo stress stress.biarkan dia.
nnt jumpe layan mcm biase je.
hehe.kalo leh laa. ^______^


update:
lupe nak cite kos treatment arini.hehe.

lawatan = rm10
clomid 10biji = rm36
humog 75iu utk 3 hari = rm195
syringe 3set = rm1.80
TOTAL = RM242.80

FUHHHHH...harap2 laa nnt pas settle iui claim cpt dapat.
 
 

Monday, February 24, 2014

after almost 3 months waiting....

Alhamdulillah.
finally iya dapat wat appointment dengan LPPKN.
today CD1 after 24days.
short cycle.again.
hmmmmmmmmmmmmmmm. -_-"

but anyway...iya neves ni.
nurse suh datang esok but xleh
husband kena g perak lak.

so the date is set on wednesday, 26 Feb 2014.
nurse suh standby RM700 :o
kejut makjemah.

so...usually on the 1st appointment utk wat IUI ape Doc akan cakap ye? iya rasa mcm byk dah bace blogs org yg wat IUI.
but seems to forget all of it.aiyak!!!

takpela.nnt iya blog walking semua.ehehehe.
neves.neves.neves.
iya bgtau mak...dia kata kawan dia wat sakit.
ok mom...thanks!!!!
hahahaha

doakan iya yerrrr. :)

Friday, February 21, 2014

ketenangan jiwa.camne?camne?

jiwa tak tenang?
rasa nak marah semua orang?
mahu kan perubahan?
gunakan tanpa was-was....

haha.ok done merapu iya!

antara some ways kite leh cube.
iya kadang wat mcm ni laa.
some of it dah biasa kita dengar ;)

1 : istighfar istighfar istighfar
2 : take wudhuk
3 : ingat setan tgh seronok kalo kite marah sane sini
4 : jangan bukak facebook and luah xtentu hala kat status.reasons sebab orang akan komen mcm2 and api2 kan kite

5 : we can find the very most closest friend or famili or husband ke kannn.tell them.luah laaaaaaaaaa segala ketidakpuasanhatikalbu kite.at least kite luah xde aa letop kebaboom kannnnn.

6 : listen to ayat2 alquran kat hp ke.kat media player opis ke dalam kete ke.make sure stiasa ade those softcopy.cds.save it to pc.dont listen to music.setan makin ramai je.especially rocks. -_-"

7 : if u in d car.....listen to ikim.fm channel (91.5 if in Klang Valley).seriouslyyyyyyyyyyyy this channel sangat2 besh.pagi2 otw g keje dalam jem yg kekadang naik lali and bosan,bile dgr akan jadi relax and lebih bermotivasi.iya suke ssgt.u might want to try this.jadikan rutin harian kita. #inibukanpromoteinisuggest.haha.ape beza?

8 : holidayyyyyyyyyyyyyyyyyy dgn laki.makan besh2 ngan laki.tangkap gambo byk2.haha.share xtentu hala dekat insta n facebook smpai orang nak muntah.haha.ok ni jgn buat. :p

9 : nanges dipangku suami.hehe.iya sll wat ni.nanges utk 5saat pastu loklak semula.laki sll kata xpaham aku ape kena.hehe

10 : tulis kat blog.haha.kan sng cite.depa xtahu. :)

ok.tu je takat ini iya tpkir.yang pasti lebih baiknye kite cube igt pada Allah Yang Maha Esa.ingat mati.ingat jika kite marah2.kita mencaci.memaki.mebodo2kan orang.kita dapat dosa.depa dapat pahala.rugi rugi.orang yang rugi itu kita.nak ke?xnak xnak.

#selfremindertomeyangkadangtaktentuhalajugeeee ^_^ 

Thursday, February 20, 2014

batuk dan muntah

kawan bloggers penah tak alami mcm iya???

iya kan if sakit tekak je,rasa gatal2 tekak tu
mesti pastu nk tmuntah.kadang tu muntah pon.
terok lak tu!!! -_-"

penah kat umah mertua muntah kat tepi katil.
mcm xleh kawal.tahu2 keluar je.

penah gak kat opis.tgh2 meeting batuk2.
iya dah tak sedap ati tros keluar jap.
and..pastu muntah.

nanti mula laa perot lak sakit sbb abis dh sume pon keluar.
huuuu.

lame dh gak iya xalami.then lately ni stat sakit tekak.
suspend sket.sbb jap2 terasa2 nk puke.
huuuu.


anyway...penah x jadi kat hangpa?
agak2 kenape ye jadi mcmtu?
sebab b4 kawen xpenah pon sakit tekak sampai nk muntah.
sejak stahun dua ni jaa la kalo batuk gitu.hrmmmm.
pelik.
 

Tuesday, February 18, 2014

entitlement to be a mama...

haaa bace tajuk pon dah confuse.
acaner tu nak tahu?

just after zohor prayer tadi.
duk tgk cermin.
sambil pakai2 shawl.
duk terpkir "am i going to be a mama one day?"
am i?
am i?

iya teringat kisah time dgr ikim.fm aritu.
ada sorang kawan ustazah ni sorg yg perfectionist.
means semua dia nk perfect.
akhirnye dia bjaya.
kerjaya yg mmg dia nak.
suami yg memenuhi ciri2 dia mahu.
semua perfect sehingga la dia diuji.
diuji anaknye dilahirkan tidak sempurna.

ibu tadi cari mcm2 cara nk solve.
wat itu ini.dapatkan nasihat itu ni.
cube cari jalan pyelesaian.
sehingga laaa dia tersedar.
penyelesaian sebenarnye bukan lah kehulur hilir.

satu perkataan sahaja yg mampu solve kan semua.
iaitu "REDHA"

pabila ibu ni REDHA dgn ketentuan Allah.
Allah keluarkan ibu ini dari kekusutan.
tanpa disedari.

so.....kita kena blaja menerima dahulu dugaan dari Allah.
kena betul2 terima.tidak merungut.tanpa menyalahi Allah.
tanpa menyalahkan orang lain atau takdir kita.
merasa kan kita teruk bbanding orang lain.
padahal dugaan kita ni sekecil2 nya.

memang susah.
tapi itulah kita kena juga cube wat.
cube tanamkan dalam jiwa kita.
Yakin Pada Allah.
InshaaAllah,kita sememangnye sudah entitle to be a mama.
just soon.inshaaAllah.

Tuesday, February 11, 2014

strong women....

last Saturday iya join gathering group TTCGM.
seronok gak. ^_^

most of the time iya makan je.hahaha.hampeh :))
gamba pon xde sgt...

banyak dr mereka dh kenal b4 this.
iya borak2 gk ngan depa.
they are very friendly.supportive.positive.cheerful.
hihihihi.usually iya pon camtu.

tapi since bile iya dgr story mereka.
segan lakkkk.
yelaaaa.depa go thru so many thingsssssss.
so many treatment.
go thru so many obstacle.
which iya tak pon.

i feel so tiny.
like i dont have a problems at all.
but somehow...iya rasa sgt2 semangat.
bangkit dalam diri xmo give up!!!
inshaaAllah teroskan sedaya upaya kami in future.

maybe not now.but later on rezeki kami semua.
inshaaAllah ^____^

in future nak join lagi.hehe.

ini dia mereka.strong women!!!! :)



ini kami.hehehe.sorry lupe husband tinggi.patut posing kiri sket kot.hahaha ;)


Tuesday, February 4, 2014

xdapat wat IUI lagi....

just call LPPKN.
iya 1st day on 31hb.CNY.
31hb-3hb KL kan cuti.huhu

so tadi saje try nasib gak.
wpon dlm hati dah tahu mcm xde harapan since kena peod ngam2 time cuti panjang. -_-"

oh well.my guess is right.
nevermind.mmg dah lame redha.
next cycle plak.inshaaAllah.

tenanglah jiwa.
tenanglah.ameen

ape iya perlu buat????

Assalamualaikum.
huuuu.rindunyeee dengan ini blog and bloggers.
rasa mcm lame sgt tak potpet.haha.

anyway...iya outstation aritu.
seremban.meeting.biase2 saje.

and today baru masuk opis semula.
semalam pon KL cuti lagi.hehe.
sangat besh cuti lame.
rasa relax sgt mind n body ni.

anyway....arini br masuk opis je dh pening dh.
iya xtahu laaa nk wat ape dahhh ngn anak buah iya ni.
stiap kali suh wat keje je...mesti ada salah.
mesti ada silap.ada je xkena.

yg kali ni plak....iya dah minta dia dapatkan kelulusan utk meeting bajet since bulan 11 last year lagi.

then dh 3 kali tunda date sbb lambat siapkan.
pastu ni dia still xdapatkan kelulusan tu.
Ya Allah.xtahu nak kata dah.

sampai rasa fed uppppppppppppppp ssgt.
mcm takde rasa bersalah.rasa tgjawab tu xde ponnn.

tu lom iya kire dia asik ilang gi lepak2 xtentu hala.
adoiiiii.

iya letih dh asik sume nk wat sdiri.
baik xyah ade assistant kan.

letih letih letih.
what suppose iya buat skang ni?
-__________________-"