Thursday, October 31, 2013

lemak berlebihan

iya ni kategori kecik orang nyerrr.
xgemok pon tapi lemak berlebihan tu ada.
ayah iya jenis pentingkan kesihatan.
iya pon menurun ayah kottt... >_<
husband lak jenis suke iya fit.

so bg iya nak xnak kena laa bg badan fit.
tp tu laaa masalah iya skang ni.
dah terasa sangat badan ni ade gedebeh2.
even iya pon xselesa dgn badan sdiri skang ni.
bile jalan rasa blaga2 peha.
bile duk umah mertua pakai tshirt terasa kebuncitan ke depan perot ni.
adik ipar lelaki ada jadi segan ssgt.

dulu masa kawen 44kg je.
skang pas 2tahun kawen 50kg.
ade one time iya mmg makan mlampau...reach until 53kg.
sangat2 stress masa tu.mmg trasa naik lemak2 sume.
ikotkan BMI normal and iya pon xkesah dari segi value tu. (yelahh tu xkesah)
yang iya risaukan lemak2 ni.iya xnak turunkan berat badan sgt.
tapi iya nak fit.kerisauan ni dah level tertinggi dah ni :(

ikotkan masa blaja n b4 kawen iya mmg ssgt laaaa rajin g swimming.
tapi pas kawen ni.semua malas.swimming tak.jog tak.wat hulla hoop pon idak.sedangkan masa b4 kawen itulahhh rutin iya.

even b4 tdo pon iya rajin wat sit up.
tapi skang huhuhuhu.apepon xbuat.

so what next?
iya berazam nak cube start from 0 semula.
exercise and jaga pemakanan.
i need my figure back.
belum ada anak dah mcm ni.
husband pon xtahu nak kata ape dah.
dia pon naik pening.hahaha. :p

Tuesday, October 29, 2013

Ya Bari dan Ya Musawwir

maybe ramai dah tahu kot.
tapi iya baru tahu niiii.... ^_^

ada kelebihan asma ul husna yang 2 ini...

YA BARI
A barren women fasts for 7 days and prays this name 21 times at iftaar Allah will grant her children inshallah.

YA MUSAWWIR
A barren women fasts for 7 days and prays this name 21 times at iftaar Allah will grant her children inshallah.


iya nak cuba lah.... 
pastu time nak berbuka tu kita recite dulu Ya Bari Ya Musawwir 21 kali and baru berbuka.

inshaaAllah dengan izin Allah

*byk lak post arini.betul2 xde keje ni -_-* 

bila bosan di ofis.....

hahaha.
iya tgh bosan ni.
tgh wait org anta report for compiling.
bile tgh bz nnt pening lak kepala.
hehehe.itu laa keje.
bile xde mende nk wat....tersengguk rasa.
bile byk keje....xyah cakap laa.headache tros :p

so iya bile bosan2 suke laaaa duk belek2 gambo
iya mmg suke bgambo and amik gambo and edit gambo
orang rasa xcantek ke ape...iya suke je.
dari dulu.siap edit muka kawan jerawat byk...edit sampai licin bersih....bangga ssgt kawan iya.ehehehe ;)

aaaa.ni punye laa xde keje...duk wat header baru utk blog..
okay x uolsss? ;)

iya sbnye nk private kan muke sdiri...
tp mcm suke gambo sdiri gak.wahahahaha.
ntahape masalah suke diri sdri...over! 

tp mencik aa blog ni.kite edit tp dia leh pixel rendah je.
gambo pon jadi pecah2 header.... :(
 

my bestfriend, icah ♥

kenal sejak tingkatan 2
kawan luahan terlama iya ;)
akhirnya Allah pertemukan jodohnya.Alhamdulillah.
sangat2 happy utk ko...icah ^_^

iya kalo ape2 mmg cite aje kat dia.
dari zaman ada boyfren.kawen.ttc.sume dia tahu.
iya hope dia tak alami ttc mcm iya.
doakan sangat dia cpt dapat baby.hehehe
i dont want my bff merasa the pressure.
just want her to be happy.

haha.iya teringat lak something funny about iya.her and my husband.
masa sekolah dlu iya sll ejek dia ngan husband iya.
kami semua same skool masa form 2 and form 3.

mak icah ni cikgu.umah lak berjiran ngan hubby iya.
mak dia ajar tusyen kat hubby iya dlu.
so iya sll aa ejek2 icah and hubby.hahahaha.lawak!!!

then masa abis degree...iya leh plak bcinta ngn hubby.
cite kat icah.hahaha.apelg kan.kena bahan semula laaaa
dia pon mcm xcaye kami leh fall in and then kawen.ehe!

icah siap cakap duk ngate dia tp diri sdiri suke.hahaha.
what a memory.

but Allah itu Maha Mengetahui.

i love u icah.gile ko bace ni mesti tak sangka aku post cmni.hahaha
let it be girl.its true. u always.

icah on her big day ♥
 

Monday, October 28, 2013

Our #2 Anniversary

hahahaha.....
cite dah basi pon nak gak bgtau.
tak kire.tak kire.

since iya bz last week bcause the whole week been to Melaka bkerja.
so dimaafkan.haha.ade org kesah!? >_<

anniversary iya on 21oct2011.
hehehe.so last Monday masuk 2tahun.Alhamdulillah
walaupun byk gak selisih paham tp iya bsyukur sbb dengan pinjaman Allah yang satu ni.syukur sangat.... :)

btw...since anni kami jatuh on Monday and iya lupe suh hubby cuti.sbb iya mmg suke cuti on birthday,anniversary and other event related to us....so kami celebrate on Sunday aje...

xde laa plak g holiday sakan.ehe~
sbbnye kami tgh budget utk wat umah nnt.inshaaAllah mohon dipermudahkan.... ^_^

so kami g OU ajee....hahaha
heading there dgn niat nak beli bday present utk FIL and baby presents utk kawan kami...

tapi iya pengaruh hubby kami beli hadiah utk diri kami sorang satu konon.....sbg appreciate each other...wah gituuuu mcari jalan utk shopping.ahahahaha :D

kalo nak tahu hubby iya ni cermat org nyeee...sangat2 jimat.manage abis duit kami.duit iya pon dipantau nyerrr.hahaha.but iya xde laa rimas sgt sbb tahu dia risau bini nyerr yg suke sgt shopping.iya kalo beli ape2 sll nye akan bgtau dia dlu.kalo kecik2 xkesah sgt.kalo yg mahal lerrr dia nak tahu awal. :p

so iya beli purse sbg tanda phargaan terhadap diri ini....tadaaaaaa!

cantek x?cantek x?cantek x? :p
haaaa...dah lame dah iya terhingin sangat purse ke handbag brand fossil ni.akhirnyeeeeeeeeeeeee. ^______^

hubby lak beli sandle and tukar tali jam dia tuuu....ade ke patut dia dapat 2 benda....ni gara2 dia pengaruh iya plak.bley???


aaaa...pastu kami g makan2.pastu kebetulan Anlene ade wat check up utk tulang.kami cek laaa.iya ok tp hubby kena kat risk sederhana....dah kami risau lak...kena kerapkan semula minum susu kambing ni...aritu rajin pastu stop...isk isk...kena istiqamah pasni.mudah2an....

till then..........semoga Allah panjangkan jodoh kami.permudahkan kami utk peroleh cahaya mata sendiri...dapat anak yg soleh solehah.menjadikan kami hamba Allah yg lebih baik.ameen

Friday, October 18, 2013

Urut With Opah

aritu iya balik kampung MIL kat Ayer Kuning, Perak....
Sempena Aidil Adha...

Seronok mesti lah seronok.even bukan kampung sdiri tapi iya suke duk suasana kampung....jumpa TokWan and Opah husband.
Suke tgk diorg comel jeeeee.
bagi iya orang tua ni mmg comel pon.hehehe
same like Maktok iya.cuteeeeee je.mcm iya.wahahahaha >_<

so masa balik tu hari Ahad.raya Selasa.
ada cakap kat suami nak try urut ngan Opah laaa.
Opah and TokWan mmg femes kat Ayer Kuning tu.
leh urut badan.urut rahim.urut pas pantang.
segala macam urut laaa boleh.hihi.
sunat pon bleyyyy ;)

so pas ckp kat husband dia suh ckp kat MIL.
iya cakap laaaa.MIL ask Opah.isk main passing2 lakkk.
ehehehe.bukan ape.iya segan nk ask Opah sendiri.
i kannnn pemalu.uwekkkkks :p

pastu cadang nye nak urut Isnin tu.tapi xsempat.
ada orang datang bersunat lak petang tu.
haih laa depa ni dah nak raya pon datang kaco Opah.
hahaha.x puas ati! -_-"

sudah nya pagi raya urut plakkkkk
Opah free pagi tu.
pas settle semayang raya sume Opah urut iya.
cite kat Opah dlu urut kat KL ada org cakap rahim jatuh sket.
Opah gelak.Opah kata mane leh jatuh.lom ngandung.bukan ada anak ramai....camne leh jatuh plakkkk.

erkkkk?sudah mana aku tahu kannnn.lol!!!
pastu Opah urut kat my tummy,alaaa cegan gakk
yelah.Opah sendiri laaa katanyerrr kan.ehe~

Alhamdulillah.Opah kata xde pe.okay je.
tapi ada urat bengkak sket je.
Opah kata xpe...ENJOY DLU!!!
hahaha.tgelak iya dengar Opah speaking.leh tahan Opah niii...
btambah tomeyyyy je. ^______^

pastu Opah cite penah dlu urut akak tu dh 3tahun lom ade anak.
pas urut ngn Opah ada rezeki.Opah pesan jangan risau.inshaaAllah nnt tibe turn iya n husband lak.mudah2an.

ameen

Thursday, October 17, 2013

New Supplement - Vitex Agnus Castus

Assalamualaikum

lame iya tak cite progress TTC iya.
been busy! (alasan...haha.sebenarnye wait masa nk story)

but before that....Selamat Menyambut Aidil Adha kepada semua.
pengorbanan yang dilaksanakan oleh Nabi Ibrahim AS dan anaknya Nabi Ismail AS boleh dijadikan pengajaran dan kekuatan pada kita yang TTC niiii ^______^

anyway.....iya last week baru beli new supplement
lebih dikenali as "Vitex"...
puas dah b4 this iya cari kat farmasi tp xdo.
at last ada kawan kat TTCGM jual.
Name nyerrr "Bio-Ezy PMS"
harga RM70 plus postage = RM76... not bad!!!

mohon pengabaian sepenuhnya segala sepah :p
tujuan vitex ni nak bagi peod regulate and to relieve menstrual pain....

iya peod mmg sll tak betul.so iya amik this 1st step try betulkan...
dengan izin Allah.inshaaAllah :)
so setakat ni iya baru je makan 3 ketul.
 
Rasanya Allahuakhbar....xsedap hokay!!!!! -_-"
sedap lagi habbatus sauda wpon rmai kata kuat bau...iya leh tahan lagi :p  

haaaa....ni rupenye bentuk pil vitex niii....udahlaa besaw....bau kuat.rasa xsodap.wahahahaha.apepon iya xkan give up laaa.berniat untuk cuba selama 6bulan....eceh wahhh!!!

hahaha.tp xpe.azam biar tinggi.inshaaAllah if vitamin ni selari ngan iya.mudah2an :) 

so setakat hari ni...byk gak laaa supplement iya...

PAGI:
MultiVit
Vitex
Habbatus Sauda
Folic Acid (ni baru abis.stok ada kat umah...asyik lupe angkut g opish -_- )

MALAM:
Habbatus Sauda
Delima
Madu + Serbuk Datse (ni macam lom cite lak...nnt laaa)


aaa...so far itu laa iya amik ari2...sll nye yg pagi tu lupe kalo weekend.hahaha.hampeh sungguh.yang pagi tu amik yang modern...malam amik yg islamic (suami ajor kata xmo campur)....mcm yg malam tu hubby pon amik same....ada gak bace elok makan habbatus sauda tu ngn susu b4 bsama suami.tp lom cube lagi.ehe!

okay...takat tu jelaa kot usaha iya.kawan2 leh cube.maybe.
kita usaha.Allah yang tentukan ^_~






 

Tuesday, October 1, 2013

nak baby!!!!

aaaa stress..
nak baby gak!!!!

ok...balik minta maap ngan suami.
ada wat salah..sobsob!
namo degil2 dah. -_-"

rindu!!! *padan muka*