Wednesday, June 26, 2013

Supplement and Medication

so far iya makan supplement mcm gambo bawah ni haaa...


hari2 makan.siap wat reminder.ehe! ;)

yang 3 ni laaa iya makan:

1. multivatimins + minerals
(ini dah makan 1 month gak)

2. folic acid
(ini dah 2 months rsnye)

3. habbatus sauda
(ini makan on off.trok betul.ehe! :p)

reasons iya makan supplements ni bukan je usaha utk pregnant....tapi utk kesihatan jugeeee.

sebab iya ni antibody mcm xkuat.mudah sangat terjangkit kalo org keliling demam,flu or batuk.the most iya risau of course batuk coz afterwards blh effect lelah iya.

so...in a month iya amik multivit tu Alhamdulillah dgn izin Allah ok.rasanye tu bile org demam....mcm nak terkena tp tak.in shaa Allah. :)

then....iya tjuk medication iya ambil hari2 plak -_-"


very important ubat

ini ubat lelah iya:

1. white turqoise is oxis turbuhaler.

- yg ni kena pakai sekali pagi n sekali malam.ini iya start pakai baru setahun.sbb doctor kata iya xpandai kawal asthma lagi.

- mula2 doctor bagi 9.0 per dosage tp iya asyik gigil je pastu doc kurangkan ke 4.5.ehe!


 2. maroon is budesonide aerosol.

- ubat paling xsedap sebab pahit yang amat. ini kena makan twice pagi n twice malam.

- ubat2 ni pas makan kite kena kumur.pas kumur ilangkan kepahitan tu.hihihi ^_^

3. blue is ventolin inhaler

- ubat ni paling kuat.macam lain pakai daily and to control asthma.tapi mcm ini pkai bile sakit.

- senang cite if rasa sakit je pakai.tapi aritu doktor ada cakap if mcm iya nk start kemas umah ke,g exercise ke...rasa kalo possibility attack ada...pakai je....

- so mcm jerebu ni...aritu trok iya pakai je siap2...ehehe.


so thats it...nak tahu lg sila lah berjumpa doktor anda.ahahaha ^_^ 





No comments:

Post a Comment