Wednesday, June 26, 2013

Supplement and Medication

so far iya makan supplement mcm gambo bawah ni haaa...


hari2 makan.siap wat reminder.ehe! ;)

yang 3 ni laaa iya makan:

1. multivatimins + minerals
(ini dah makan 1 month gak)

2. folic acid
(ini dah 2 months rsnye)

3. habbatus sauda
(ini makan on off.trok betul.ehe! :p)

reasons iya makan supplements ni bukan je usaha utk pregnant....tapi utk kesihatan jugeeee.

sebab iya ni antibody mcm xkuat.mudah sangat terjangkit kalo org keliling demam,flu or batuk.the most iya risau of course batuk coz afterwards blh effect lelah iya.

so...in a month iya amik multivit tu Alhamdulillah dgn izin Allah ok.rasanye tu bile org demam....mcm nak terkena tp tak.in shaa Allah. :)

then....iya tjuk medication iya ambil hari2 plak -_-"


very important ubat

ini ubat lelah iya:

1. white turqoise is oxis turbuhaler.

- yg ni kena pakai sekali pagi n sekali malam.ini iya start pakai baru setahun.sbb doctor kata iya xpandai kawal asthma lagi.

- mula2 doctor bagi 9.0 per dosage tp iya asyik gigil je pastu doc kurangkan ke 4.5.ehe!


 2. maroon is budesonide aerosol.

- ubat paling xsedap sebab pahit yang amat. ini kena makan twice pagi n twice malam.

- ubat2 ni pas makan kite kena kumur.pas kumur ilangkan kepahitan tu.hihihi ^_^

3. blue is ventolin inhaler

- ubat ni paling kuat.macam lain pakai daily and to control asthma.tapi mcm ini pkai bile sakit.

- senang cite if rasa sakit je pakai.tapi aritu doktor ada cakap if mcm iya nk start kemas umah ke,g exercise ke...rasa kalo possibility attack ada...pakai je....

- so mcm jerebu ni...aritu trok iya pakai je siap2...ehehe.


so thats it...nak tahu lg sila lah berjumpa doktor anda.ahahaha ^_^ 





Asthma

bila jerebu iya mula rasa susah hati
but Alhamdulillah dgn izin Allah so far iya ok
mula2 mmg trase lemas sgt sbb bau asap tu kuat
iya paling sensitif dgn asap laaa
even dalam ofis pon tpaksa pkai mask

pimples party.ehe! -_-
sekarang IPU dah start berkurangan.
hujan Allah semalam slh satu reason gak asap jerebu dh kurang.
Alhamdulillah.

talk about asthma....iya always pray that if one day dapat anak
hoping none of my kids ada asthma
in shaa Allah

and ada gak iya bace org lelah ni kalo pregnant asthma attack dia boleh jadi makin teruk atau makin elok

and possibility if ngandung anak lelaki,lelah makin teruk
tak tahu sejauh mana kebenarannya
moga-moga bile iya pregnant nanti,in shaa Allah sihat :)

Friday, June 21, 2013

Emotional Weeks

for the past 2 weeks,iya keeps on feeling sad,frustated and sometimes feel very very down. :(

i dunno why...but somehow Allah have His plan for me.
i keep feeling this way...then Allah guide me back.

today,iya dah peod dh.datang in time according to Period Tracker Apps.

somehow i feel all the symptoms is really make me so so saddd....
kadang2 duk pkir y am i the only one feel this way.
but i know inside tak boleh tak boleh.
kena kuat.kena tabah.kena redha.
ini ketentuanNya.

ye,in shaa Allah dengan izin Allah.
iya kuat.iya kuat.
wlaupon sedih ssgt.xde org nk dgr luahan hati ini.
takde sape pon nak layan but u must strong iya.

Allah dont give me now.
but definitely Allah is giving me something better one day.
in shaa Allah.in shaa Allah.

who else to motivate me?
only Allah's love.
Oh Allah.Your servant is so weak and u know it.
Make me strong to serve u.
Make me a better muslim.
Make me one of your chosen one.

my need u Allah...MashaAllah....

Thursday, June 20, 2013

fever but not fever

for the last 2wks iya rasa macam xsedap badan
feels like fever di siang hari
malam plak ok

pastu feels like very sleepy di siang hari
malam plak xleh tdo nyenyak

adakah iya mengalami another false symptom
which includes this backache,cramping and nausea.

Oh Allah who knows everything
May all this pain mampu menghapuskan dosa-dosa terdahulu
kepadaMu aku berserah
kepadaMu aku meminta pertolongan

Dengan izin Allah jua kesakitan ini akan hilang
In Shaa Allah

Wednesday, June 12, 2013

false pregnancy symptom

yes,indeed its real and exist!!!

sedihkan?
maybe ramai TTC diluar sane penah rasa benda ni.

apa yang dikatakan false pregnancy symptom?
maksudnya simptom2 mcm orang pregnant gak tapi sebenarnye tak pregnant pon....

punca?
-badan dah ready nak pregnant
-mind terlalu pkir nak anak
-stress shingga rasa seolah2 tanda semua tu tanda mengandung

duration?
-simptom ni boleh tjadi utk beberapa minggu atau berbulan hingga 9bulan

kalo yg dah berbulan tu dipanggil "false pregnancy"

the symptoms?
-headache
-back pain
-loya2 n mual
-sakit pinggang,punggung
-fever,flu,sorethroat

well....iya dah penah rasa gak mcm ni.
maybe terlalu inginkan anak.senang cite mind and body jadi pyscho.huhuhuhuhu :(

dipanggil false when cek hpt is -ve and ultrasound kosong jeeee...
sometimes ada gak sampai period xdatang.iya penah kena xdatang sampai a week.


what to do?
pray to Allah agar simptom tu bukan nye false but leads to the real pregnancy.mudah2an.....

Monday, June 10, 2013

bila balik kampung....

hahahaha....
bila cuti sekolah saya balik kampung
bila balik kampung byklaa soklan cepu cepu cepu :p

senyum aje lerrrrr.cakap lom rezeki saya. ^_^"

maktok iya pon same...cakap:
"asyik dukung anak orang aje....bila nak ada anak sdiri"

"maktok doakan lah saya.belum rezeki saya lg ni"

nasib laa maktok paham gak pastu.... :)

and my bff baru je bersalin 2nd child semalam.
seronoknyeee tgk.sian gak tgk gambo dia.
letih sungguh muka nye...pengorbanan ibu tu.

alhamdulillah 2 dah anak dia.bambam betul baby.3.65kg tuuu.
ehehehe :)

Tuesday, June 4, 2013

rezeki dia

alhamdulillah rezeki kawan.
anak lom lagi setahun dah pregnant semula.
excited nyerrr bile dengar.
of coz laa iya teringin juga bile bace post fb dia.

berangan sat bile diri ini begitu!!! :p